Kraj tysięcy wysp

Indonezja to kraj, który potrafi zachwycić i oczarować nawet najbardziej wytrawnych podróżników. Do tego państwa należy aż 17 tysięcy wysp, w tym wiele niezamieszkanych i dziewiczych. Znajdziemy tu w zasadzie wszystko, co potrzebne do spędzenia wspaniałych wakacji a może nawet znacznie więcej. Magia lokalnych zwyczajów, krajobrazy jak z bajkowego snu, wyśmienite jedzenie, mistyczne wschody i zachody słońca ale także atrakcyjne i rozrywkowe kurorty turystyczne. Nie da się ukryć, że Indonezja jest idealnym wyborem na wakacyjny wypoczynek. Co warto zwiedzić? Jakie są największe Indonezja atrakcje?

Skarby Indonezji

Chyba każdemu podróżnikowi Indonezja kojarzy się z wyspami. Rzeczywiście, od nadmiaru i rozmaitości tutejszych wysp może nas rozboleć głowa. Ta znana na cały świat to oczywiście Bali, gdzie znaleźć możemy naprawdę wszystko: zarówno kurorty powstałe z myślą o żądnych rozrywki turystach (Kuta, Seminyak) ale też spokojniejsze miasta (Ubud) czy senne wioski oraz piaszczyste i dzikie plaże. Aby lepiej poznać lokalną kulturę i zwyczaje warto wybrać się na wyspę Lembongan, gdzie trafia zdecydowanie mniej turystów a oferta noclegowa jest wciąż skromna. Atrakcyjną wyspą jest również Lombok zamieszkiwana głównie przez muzułmanów i Sasaków (rdzenna ludność wyspy). Znajdziemy tutaj piękne wodospady, szerokie plaże czy niezmierzone lasy. Można tutaj spotkać niezwykłe rośliny i zwierzęta a także podziwiać różową plażę (która swój kolor zawdzięcza koralowcom). Inne Indonezja atrakcje to park narodowy Komodo ze słynnymi waranami, przepiękną rafą koralową, lagunami morskimi oraz wzgórzami porośniętymi dżunglą czy tajemnicza wyspa Sulawesi (Celebes) z licznymi meczetami i grobowcami.

Kuchnia indonezyjska

Kuchnia indonezyjska słynie z bogactwa aromatycznych przypraw, silnej regionalizacji oraz stosowania do przyrządzanych potraw mleczka kokosowego, mango, bananów i pasty z orzeszków ziemnych. Dania kuchni indonezyjskiej opierają się na ryżu, rybach i owocach morza oraz mięsie. Poszczególne regiony tego kraju mają własnymi, charakterystycznymi potrawami. W wielu daniach widać wpływy kuchni arabskiej, chińskiej i indyjskiej, są one również słynne w innych azjatyckich krajach. Z kuchni arabskiej i indyjskiej Indonezyjczycy zaczerpnęli przyprawy takie jak cynamon, kardamon, kminek, kolendrę i pieprz zaś z kuchni chińskiej makaron, sos sojowy, tofu czy technikę gotowania w woku.
Będąc w Indonezji należy koniecznie spróbować dań takich jak: sate ayam (małe szaszłyki z kurczaka), mie bakso (zupa z makaronem i mięsnymi klopsikami), gado-gado (chrupiące warzywa z sosem orzechowym) czy słynne nasi goreng (makaron lub ryż smażony z warzywami i jajkiem).

 

Author: spokojnewakacje.pl