Łeba to idealne miejsce na doświadczenia w stylu slow food. Jest tu bowiem miejsce, które – nie tylko kulinarnie – specjalizuje się w życiu w rytmie slow. W restauracji Natura spodziewaj się lokalnych produktów oraz różnych regionalnych specjałów w nieoczywistej oprawie. Od pożywnych zup i gulaszu po domowe desery – w tej restauracji na pewno znajdziesz coś dla siebie!
Z artykułu dowiesz się:
- co zjeść w Łebie,
- na czym polega slow food w restauracji w Łebie,
- czemu warto korzystać z bufetów śniadaniowych w hotelu.
Wizyta w Łebie. Hotel i restauracja. Co musisz zjeść?
Gdy planujesz urlop i wybierasz hotel np. blisko morza i blisko plaży, prawdopodobnie robisz jeszcze jedną rzecz. Sprawdzasz lokalną kuchnię. W końcu Foodie to już solidny pomysł na życie oraz podróże.
Podczas wycieczki nad polskie wybrzeże również warto to robić. Zazwyczaj jednak menu – bądźmy szczerzy – nie zaskakuje. W restauracjach w Łebie znajdziesz wiele dań pochodzących z tradycyjnej polskiej kuchni. Zazwyczaj królują tu jednak ryby, takie jak:
- dorsz,
- mintaj,
- szprot,
- śledź.
Większość z nich w wersji smażonej, pieczonej, duszonej lub jako składnik tradycyjnej tu zupy rybnej.
Podpowiemy także, że musisz pokusić się o popularny w Łebie kołacz. To placek drożdżowy nadziewany twarogiem, kajmakiem, dżemem lub makiem. Zazwyczaj znajdziesz go w różnych cukierniach.
Restauracja w hotelu. Łeba zaprasza na posiłek w nurcie slow food
Z doświadczenia wiemy, że zazwyczaj unika się jedzenia w hotelowych restauracjach. Właśnie dlatego wiemy, że na wyróżnienie zasługuje ta restauracja. Łeba ma wiele miejsc, w których możesz zjeść. Ale tutaj, w hotelu Saltic, potrafi dziać się magia.
Zacznijmy jednak od wyjaśnienia, czym jest slow food.
W najprostszych słowach jest to ruch społeczny, który popularyzuje i promuje to, co zdrowe, etyczne oraz ekologiczne w procesie produkcji czy spożywania żywności. Brzmi skomplikowanie i poważnie, prawda? Chodzi jednak o to, że w kuchni slow food bazujemy na:
- lokalnych produktach,
- sezonowych warzywach i owocach,
- tradycyjnych metodach przygotowywania potraw,
- dzieleniu radości z posiłku z innymi.
Wszystko to znajdziesz w restauracji. Łeba zaprasza na to doświadczenie!
Dla każdego coś miłego, czyli bufet śniadaniowy w restauracji. Łeba
Zapewne doskonale znasz koncepcję szwedzkiego stołu. Jednak bufet śniadaniowy w restauracji Łeba jest czymś więcej. To doświadczenie związane z ruchem slow food.
Nie wierzysz? W takim razie czytaj dalej.
Slow food ma oczywiście wiele zalet ekonomicznych, takich jak wspieranie lokalnych producentów oraz promowanie zdrowego odżywiania. Jednocześnie slow food to radość dzielenia się posiłkiem z innymi – dosłownie i w przenośni. W ten sposób zaspokajamy nasze potrzeby społeczne, jesteśmy bliżej z innymi i czujemy się częścią większej grupy. A przy tym możesz zachować swoje granice, bo wystarczy, że doświadczysz tej energii dzięki obecności w tej samej sali.
Tak, slow food to sposób na lepszą integrację oraz budowanie wzajemnego zrozumienia i to w sprzyjających warunkach – nad słodkim lub słonym posiłkiem oraz filiżanką pachnącej kawy. W ten sposób wokół hotelu w Łebie i naszej restauracji tworzy się społeczność, która lubi tu wracać przy każdej okazji.
Najnowsze komentarze