Slow food. Restauracja w Łebie to krok bliżej natury!

Łeba to idealne miejsce na doświadczenia w stylu slow food. Jest tu bowiem miejsce, które – nie tylko kulinarnie – specjalizuje się w życiu w rytmie slow. W restauracji Natura spodziewaj się lokalnych produktów oraz różnych regionalnych specjałów w nieoczywistej oprawie. Od pożywnych zup i gulaszu po domowe desery – w tej restauracji na pewno znajdziesz coś dla siebie!

Z artykułu dowiesz się:

  • co zjeść w Łebie,
  • na czym polega slow food w restauracji w Łebie,
  • czemu warto korzystać z bufetów śniadaniowych w hotelu.

Wizyta w Łebie. Hotel i restauracja. Co musisz zjeść?

Gdy planujesz urlop i wybierasz hotel np. blisko morza i blisko plaży, prawdopodobnie robisz jeszcze jedną rzecz. Sprawdzasz lokalną kuchnię. W końcu Foodie to już solidny pomysł na życie oraz podróże.

Podczas wycieczki nad polskie wybrzeże również warto to robić. Zazwyczaj jednak menu – bądźmy szczerzy – nie zaskakuje. W restauracjach w Łebie znajdziesz wiele dań pochodzących z tradycyjnej polskiej kuchni. Zazwyczaj królują tu jednak ryby, takie jak:

  • dorsz,
  • mintaj,
  • szprot,
  • śledź.

Większość z nich w wersji smażonej, pieczonej, duszonej lub jako składnik tradycyjnej tu zupy rybnej.

Podpowiemy także, że musisz pokusić się o popularny w Łebie kołacz. To placek drożdżowy nadziewany twarogiem, kajmakiem, dżemem lub makiem. Zazwyczaj znajdziesz go w różnych cukierniach.

Restauracja w hotelu. Łeba zaprasza na posiłek w nurcie slow food

Z doświadczenia wiemy, że zazwyczaj unika się jedzenia w hotelowych restauracjach. Właśnie dlatego wiemy, że na wyróżnienie zasługuje ta restauracja. Łeba ma wiele miejsc, w których możesz zjeść. Ale tutaj, w hotelu Saltic, potrafi dziać się magia.

Zacznijmy jednak od wyjaśnienia, czym jest slow food.

W najprostszych słowach jest to ruch społeczny, który popularyzuje i promuje to, co zdrowe, etyczne oraz ekologiczne w procesie produkcji czy spożywania żywności. Brzmi skomplikowanie i poważnie, prawda? Chodzi jednak o to, że w kuchni slow food bazujemy na:

  • lokalnych produktach,
  • sezonowych warzywach i owocach,
  • tradycyjnych metodach przygotowywania potraw,
  • dzieleniu radości z posiłku z innymi.

Wszystko to znajdziesz w restauracji. Łeba zaprasza na to doświadczenie!

Dla każdego coś miłego, czyli bufet śniadaniowy w restauracji. Łeba

Zapewne doskonale znasz koncepcję szwedzkiego stołu. Jednak bufet śniadaniowy w restauracji Łeba jest czymś więcej. To doświadczenie związane z ruchem slow food.

Nie wierzysz? W takim razie czytaj dalej.

Slow food ma oczywiście wiele zalet ekonomicznych, takich jak wspieranie lokalnych producentów oraz promowanie zdrowego odżywiania. Jednocześnie slow food to radość dzielenia się posiłkiem z innymi – dosłownie i w przenośni. W ten sposób zaspokajamy nasze potrzeby społeczne, jesteśmy bliżej z innymi i czujemy się częścią większej grupy. A przy tym możesz zachować swoje granice, bo wystarczy, że doświadczysz tej energii dzięki obecności w tej samej sali.

Tak, slow food to sposób na lepszą integrację oraz budowanie wzajemnego zrozumienia i to w sprzyjających warunkach – nad słodkim lub słonym posiłkiem oraz filiżanką pachnącej kawy. W ten sposób wokół hotelu w Łebie i naszej restauracji tworzy się społeczność, która lubi tu wracać przy każdej okazji.

Author: spokojnewakacje.pl